Мій шлях простий і світлий...

У мене коронавірус? Пояснюємо, куди звертатися і де знайти тест-системи

Коронавірус - COVID-19


Коронавірус тест Covid-19 coronavirus
Коронавірус - де зробити тест
В Україні вже зафіксували три випадки захворювання коронавірусів, а з четверга, 12 березня, в країні ввели тритижневий карантин. Хвороба поширюється дуже швидко - за день кількість заражених по всій планеті збільшилася майже на 20 тисяч. Всього в світі зараз 130 тисяч хворих. Україну охопила паніка, люди пильно стежать за ситуацією і біжать до лікарів перевірятися на коронавірус навіть при легкому нежиті.


Виберіть питання про коронавіруси, відповідь на який вас цікавить:

Що робити, якщо ви думаєте, що у вас коронавірус?
Які симптоми у коронавируса?
Чи можна купити тест-систему на коронавірус в аптеці?
А чи можна пройти тест на коронавірус в платних клініках?
Де можна перевіритися на коронавірус по областям?
Де можна перевіритися на коронавірус у Львові?
Де можна перевіритися на коронавірус в Тернополі?
Де можна перевіритися на коронавірус в Рівному?
Де можна перевіритися на коронавірус в Житомирі?
Де можна перевіритися на коронавірус у Вінниці?
Де можна перевіритися на коронавірус в Дніпрі?
Де можна перевіритися на коронавірус в Запоріжжі?
Де можна буде перевіритися в Харкові?
Я живу не в обласному центрі, але відчуваю симптоми. Що робити?
Як буде проходити лікування, якщо у вас виявлять коронавірус?

"Kuyalnik.info" дізналися, як і де перевіритися на коронавірус і чи можна купити тест-системи.

Що робити, якщо ви думаєте, що у вас коронавірус?


В першу чергу, не панікувати. Коронавірус - тих, що легко респіраторне захворювання. Спробуйте зрозуміти, чи є у вас симптоми, чи перебуваєте ви в групі ризику (вікова група 70+, люди з захворюваннями дихальної системи, діабетики), а також згадайте, чи спілкувалися ви з людьми, які недавно подорожували до Європи.

Які симптоми у коронавируса?


Головний біль;
чхання;
Сухий або вологий кашель;
лихоманка;
Біль у м'язах;
озноб;
Утруднене дихання, нестача повітря;
Висока температура тіла;
Ниркова недостатність.
Іноді може зустрічатися діарея, блювота і почервоніння очей.
Якщо ви відчуваєте, що вам дуже погано і деякі симптоми підтверджуються - залишайтеся вдома. Не можна самостійно йти в поліклініку або лікарню, також краще утриматися від контакту з оточуючими. Необхідно викликати додому сімейного лікаря або швидку допомогу. Сімейний лікар призначає додаткове обстеження та аналізи.

Якщо у вас немає сімейного лікаря, то слід звертатися на "гарячу лінію" НСЗУ, де порадять, що робити - телефонуйте - 1677.

Чи можна купити тест-систему на коронавірус в аптеці?


Поки немає. Всі тест-системи, які закупила Україна, направлять в обласні лікарні країни. Тільки в столиці до кінцz тижня повинні завести близько 5 тисяч тестів на COVID-19. Дізнатися, чи є у вас вірус, можна буде безкоштовно в державних лікарнях і лабораторіях.

За словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшко, якщо найближчим часом тест-систем буде вистачати в усіх областях країни, їх продаватимуть і в аптеках за 300-400 гривень.

Правда, навіть якщо українці будуть купувати такі системи в аптеках, вони не зможуть виявляти коронавірус самостійно - процедура перевірки вимагає забору крові, який потрібно проводити в стерильних умовах.

Test COVID-19

Що таке тест-система і як вона виявляє коронавірус


Є два види тестів: експрес-тести і ПЛР-дослідження. Для експрес-тесту необхідно брати кров з пальця і ​​десять хвилин. Він визначає, чи є в організмі антитіла до вірусу. Ці антитіла з'являються тільки на 5-7 день після зараження. Якщо експрес-тест підтвердить коронавірус, діагноз перевірятимуть ще раз за допомогою ПЛР-дослідження. Для цього у пацієнта візьмуть мазок і відправлять в спеціальну лабораторію.

А чи можна пройти тест на коронавірус в платних клініках?


Можна, але в МОЗ не гарантують, що в приватних клініках можуть достовірно виявити коронавірус. Деякі столичні клініки ще в лютому пропонували таку послугу. Правда, вона не з дешевих - від 10 до 25 тисяч гривень.

Замовляти тести на коронавірус на неперевірених сайтах - погана ідея, тому що гарантій вам ніхто не дасть. Зараз сертифікацію пройшов тільки один виробник - BIOEASY.

Де можна перевіритися на коронавірус по областям?


У МОЗ повідомили, що експрес-тести зараз є в Києві і ще 7 обласних центрах - Львові, Тернополі, Рівному, Житомирі, Вінниці, Дніпрі та Запоріжжя. Скоро тест-системи доставлять до Харкова.

Де можна перевіритися на коронавірус в Києві:

У МОЗ повідомили, що в Києві здати тест можна буде в двох лабораторіях - в Національній референс-лабораторії та Обласній інфекційній лабораторії. Ця процедура буде безкоштовною. Крім того, тест системи будуть також в семи столичних лікарнях, які підготували для лікування заражених: це Олександрівська, міські клінічні лікарні № 4 та № 9, дитячі лікарні № 1 і № 2, інфекційна дитяча лікарню і пологовий будинок № 4

Де можна перевіритися на коронавірус у Львові:

У Львівській облраді повідомили, що тести будуть в міських і декількох районних лікарнях. Це Львівська інфекційна лікарня, 8-а міська лікарня, госпіталь в Винниках. В області тест-системи будуть також в Стебницькій міській лікарні, Стрийської центральної міської лікарні, Сокальської ЦРЛ, Кам'янка-Бузької ЦРЛ, Яворівської ЦРЛ і Рудковської лікарні.

Де можна перевіритися на коронавірус в Тернополі:

У Тернополі тест-системи будуть в місцевій лікарні швидкої допомоги і інфекційному відділенні міської дитячої лікарні. Крім того, для прийому пацієнтів з підозрою на коронавірус в лікарні швидкої допомоги облаштували п'ять ізольованих боксів.

Де можна перевіритися на коронавірус в Рівному:


У Рівному тест-системи для виявлення коронавируса завезуть в центральну міську лікарню. Крім того, системи також потраплять в районну лікарню міста Сарни.

Де можна перевіритися на коронавірус в Житомирі:

У Житомирі тест-системи будуть тільки в міській лікарні №1. Відзначимо, що саме в Житомирській області нещодавно виявили випадок зараження COVID-19.

Де можна перевіритися на коронавірус у Вінниці:

Тест-системи в Вінниці в двох міських лікарнях - Вінницькій інфекційній лікарні, а також в інфекційному відділенні міської клінічної лікарні №1.

Де можна перевіритися на коронавірус в Дніпрі:

Тест-системи будуть як мінімум в двох лікарнях області - в Дніпровській міській лікарні та Криворізької інфекційної лікарні №1. У той же час, далі планується поширювати тест-системи по інших лікарнях обласного центру.

Де можна перевіритися на коронавірус в Запоріжжі:

Тест-системи в Запоріжжі хочуть направити в якомога більше міських лікарень. Точно пройти тест можна буде в обласній інфекційній клінічній лікарні.

Де можна буде перевіритися в Харкові:

До Харкова вже зовсім скоро завезуть експрес-тести. Їх можна буде пройти в клінічних лікарнях №28 та №31, багатопрофільної лікарні №18 та пологовому будинку №2.

Я живу не в обласному центрі, але відчуваю симптоми. Що робити?


Лікар-отоларинголог Сергій Гусак розповів "Kuyalnik.info", що робити, якщо ви відчуваєте симптоми коронавируса, але перебуваєте в місті, куди ще не завезли тест-системи:

Для початку не панікуйте і згадайте, їздили ви в країни, де зараз активно поширюється коронавірус;

Якщо у вас є симптоми, викличте швидку або ідьте в місцеву лікарню;
Якщо лікар виявить у вас підозру - вас повинні відвезти в найближчу лікарню, де є тест-системи та умови для лікування хворих коронавірусів. В обласних лікарнях є базові реанімаційні комплекти, в які входить обладнання для штучної вентиляції легенів - вони можуть знадобитися при можливих ускладненнях.

Як буде проходити лікування, якщо у вас виявлять коронавірус?



Заступник міністра охорони здоров'я Дмитро Коваль заявив, що спочатку пацієнта діагностують на грип. Якщо підтвердження діагнозу немає, проведуть діагностику на коронавірус. Якщо результат тесту виявиться позитивним - людини поміщають в лікарню на карантин і підтримують його стан за допомогою медичного догляду. Після 14-ти днів перебування в лікарні, якщо людина буде відчувати себе добре, його випишуть і він буде повністю здоровий.

Коментарі

  1. Україна вийшла на другий рівень передачі коронавирусной інфекції - внутрішньодержавний.

    "На жаль, ми вийшли на другий рівень передачі інфекції - всередині країни", метод обсервації громадян, які прибули з-за кордону, вже недоцільний.

    "Вже місцеве зараження. Тільки самоконтроль, самоізоляція і самосвідомість". Як відомо, в Україні на даний момент підтверджено 16 випадків зараження коронавирусной інфекцією Covid-19, серед заражених є народний депутат. Двоє людей померли.

    ВідповістиВидалити
  2. Вчора були вимушені констатувати новий летальний випадок із-за коронавірусної хвороби в Івано-Франківську. Нажаль, пацієнтка запізно звернулася до лікарів і тривалий час займалася самолікуванням.

    Пам'ятайте, що лише 20% усіх випадків захворювань, викликаних новою коронавірусною інфекцією, є важкими, і тільки близько 3% потребують реанімаційних заходів.

    ВідповістиВидалити
  3. За добу в Німеччині кількість хворих COVID-19 зросла на 705 випадків, є померлі.

    ВідповістиВидалити
  4. Сьогодні, 21 березня, за даними Одеської облдержадміністрації кількість підозр на коронавірус COVID-19 в Одеській області за добу зменшилася вдвічі. Всі пацієнти з підозрами на COVID-19 знаходяться в Одеській міській інфекційній лікарні. У них відібрано аналізи та направлені до вірусологічної лабораторії Одеси.

    Всього по ситуації на 9:00 в області зафіксовано 8 підозр на коронавірсную інфекцію, що в двоє менше ніж 20 березня. Вчора це число в Одеському регіоні становило - 16 осіб.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В Одесі почав функціонувати антикризовий оперативний штаб по боротьбі з коронавирусной інфекцією. Його очолив губернатор області Максим Куций.

      На недавньому засіданні штабу визначили, які лікарні стануть опорними в області на час карантину.

      Про це повідомили з посиланням на співкерівника штабу, бізнесмена Андрія Ставніцера в групі організації в соцмережах.

      Так, за станом на ранок 21 березня, відомо про чотири клінічні лікарні, де будуть перевіряти і лікувати пацієнтів з коронавірусом:

      1. Одеська обласна клінічна лікарня, вул. Академіка Заболотного, 26/32, Одеса
      2. Міська клінічна інфекційна, вул. Пастера, 7, Одеса
      3. Ізмаїльська міська центральна лікарня, пр. Суворова, 68, Ізмаїл
      4. Чорноморська басейнова лікарня на водному транспорті, вул. Віталія Шума, 4, Чорноморськ

      При цьому в двоповерховому гуртожитку при обласній лікарні на вул. Заболотного планують поселити медиків. У штабі думають над тим, хто ж візьме на себе їх забезпечення їжею, засобами захисту і транспорту.

      Просять відгукнутися небайдужих меценатів та волонтерів. Бажаючі допомогти можуть звернутися до старшого в штабі Петру Обухову.

      До слова, зараз в області в умовах карантину працюють 176 бригад екстреної допомоги.

      Видалити
  5. Скоро привезуть обіцяні тести і випадків зараження побільшає.

    ВідповістиВидалити
  6. Уряд повинен визначитися що буде працювати в Україні і як привозити працівників на ці заводи і в установи. Всі інші повинні сидіти вдома і виходити тільки в разі крайньої необхідності в продуктові магазини і аптеки.

    ВідповістиВидалити
  7. В обласних лікарнях людей з ГРВІ не перевіряють на COVID-19: в ОДА кажуть, що це нормально. Медики скаржаться, що у них в пульмонологічних відділеннях лежать хворі з ГРВІ, яких не перевіряють на COVID-19.

    Наприклад, тільки в відділенні пульмонології лікарні водників лежить кілька десятків хворих з ГРВІ та пневмонії.

    "Не перевіряють їх на коронавірус, тому що у нас елементарно немає тестів. Апарати ШВЛ - дуже старі і на ладан дихають. Крім того, із засобів захисту для медперсоналу - тільки маски. Причому за свій рахунок", - кажуть наші співрозмовники.

    При цьому багато співробітників лікарень - люди у віці, тобто відносяться до групи ризику.

    В ОДА прокоментували ситуацію. За словами експерта з питань епідеміології департаменту охорони здоров'я Одеської ОДА Олександра Волкова, людей, які на даний момент знаходяться в пульмонологічних відділеннях не інфекційної, а інших лікарень, перевіряють на COVID-19 тільки в разі, якщо вони прибули з-за кордону.

    ВідповістиВидалити
  8. Мені одному здається що ми вже дожилися до стану трущоб Африки?

    ВідповістиВидалити
  9. Немає тестів = немає короновірусу #)

    ВідповістиВидалити
  10. вірусних пневмоній і в кінці минулого року в стаціонарах більше звичайного фіксувалося. навряд чи, хтось встановлював «природу» походження: який саме вірус винен в цьому...

    ВідповістиВидалити
  11. Тому в Одесі немає короновіруса! Пневмонії є, лікарні битком забиті, люди від пневмонії помирають, прямі рейси з Європою були, а короновірусу немає, і немає статистики)). А якщо мій сусід приїхав з Європи, регулярно ходить чхає кашляє, ліфтом користується. Або, наприклад, людина була у відпустці 2 тижні, відвідала Європу і нікому про це не розповіла, вийшла на роботу, ходить по магазинах ТРЦ. Китайців тьма приїхали після свого нового року. Судячи з усього, у експерта з питань епідеміології, одна звивина в мозку і та штрихпунктиром))).

    ВідповістиВидалити
  12. Більш того, якщо звертаєшся з підозрою що у тебе коронавірус, швидка тебе привозить в інфекційну і тобі прямо кажуть - якщо хочеш щоб протестували то лягай на госпіталізацію, а якщо немає то йди додому. Ось тому в Одесі і нібито немає хворих.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар