Мій шлях простий і світлий...

Куяльницький лиман пересихає - біла соляна пустеля з кристалів колишньої ропи

Куяльницький лиман сіль куяльницкий лиман
Куяльницький лиман перетворюється на сіль
Куяльницький лиман знов пересихає як і минулі роки. В серпні перепадає пік посухи в Одесі, ропа випаровується залишаючи по собі білі кристали солі. Сіль нашаровується на всьому що потрапляє до ропи. Навіть нитки або рослина обростає білим камінням, набуваючи космічних форм.


Процес випаровування води з лиману вбиває його. Щороку екологи б'ють на сполох, а місцева влада неспроможна запропонувати дієвий захист. Кілька років назад в Одесі провели з Чорного моря трубу для переливання морської води в Куяльницький лиман. Воду подавали лише в зимній період.

Куяльницький лиман пересох куяльницкий
Нажаль, цей захід лише відстрочив пересихання лиману. Насьогодні Куяльник знов перетворюється на соляну пустелю. Ціле узбережжя курорта вкриває білий килим. Кубики солі випадають в осад, наростаючі в суцільну кірку. Навіть якщо зайти по коліно у воду, то і там все дно вкрито кіркою з солі.

Не менш цікаво спостерігати за випаровуванням води. У безхмарний день над морем жодної хмаринки. Проте над Куяльницьким лиманом можна помітити 2-3 маленьких хмаринки. Іноді вони з'являються миттєво і нізвідки.

Біла соляна пустеля України пустыня Украина
Сіль неменше корисна за ропу. Збирати її в такому вигляди легко. Достатньо голими руками ламаючи корку горнути на купки, після чого засипати в тару. Сіль Куяльницького лиману рекомендовано додавати у ванну. Природа Одеси надзвичайно різноманітна. ландшафти змінюються не тільки з відстанню, але і зі зміною пори року.

Соляне серце Одеси соль одесса сердце Україна УкраинаНеймовірна краса закарбована на фото у вигляді серця з білої солі Одеси. Ціла блискавично біла пустеля на півдні України. Як що за рік важкої праці потрібні враження і зміна середовища - ласкаво просимо на Куяльницький лиман в Одесу. Найкращі місця відпочинку України - переконайтеся на власний досвід.
Достатньо пригадати як в стародавні часи козацтво України збирало сіль в такому вигляді і розвозило її по всій Європі. Не всі козаки погоджувались на важку працю під пекучим сонцем. Проте ти з них які "підв'язались" отримали шалені статки і змогли збагатитись в Одеському краї.

Куяльник Інфо мітки: сіль, пустеля, Україна, відпочинок, дивовижні місця, сили, побачити краєвиди, дива природи, ландшафт, морська, пересохла, дно, водойма.

Коментарі

Дописати коментар