Мій шлях простий і світлий...

Чи повинні люди, які одужали від Ковіду, робити щеплення вакциною проти коронавірусу?

Вакцина проти Коронавірусу - щеплення після хвороби Covid-19

Вакцина щеплення після хвороби Коронавірус Covid-19

 Державні службовці охорони здоров’я сподіваються зробити щеплення якомога більшій кількості людей, щоб змінити ситуацію, пов’язану з пандемією коронавірусу, як тільки стане доступною вакцина - навіть тим, хто вже одужав від Covid-19.

І хоча досі невідомо, як імунна система людей, що пережили Covid-19, реагує на вакцину - особливо серед коронавірусу, який затримується в організмі довгий період, симптоми якого тривають тижні та місяці після встановлення діагнозу. Ймовірно, все ж залишається малий ризик отримати ускладнення.

Загальною рекомендацією людям є отримання вакцини, навіть якщо ви раніше були інфіковані. Є кілька цікавих питань, на які лікарі поки не знайшли відповіді, але з того, що відомо зараз, це правильно закликати населення отримати вакцину.

Вважається, що нові зараження інфекцією Covid-19 рідкісні, але якщо рівень природних антитіл з часом падає, можливо, людина може заразитися більше одного разу. Лікарі та інфекціоністи сходяться на думці, що більшість людей повинні робити щеплення, навіть якщо вони можуть мати природний захисний імунітет. У більшості тих, хто вижив після хвороби, вакцина може навіть підвищити імунітет від первинних інфекцій.

Це запобіжний захід із певним прецедентом. Здоровим дорослим старше 50 років все ще рекомендується робити вакцину проти Covid-19, навіть якщо вони раніше хворіли.

"Я зробив це, бо хотів, щоб додатковий імунітет захистив мене від рецидивів в подальшому житті", - розповів Степан про своє недавнє рішення отримати вакцину. "Незважаючи на те, що я раніше був інфікований і мав певну кількість імунітету, я все ж вирішив отримати вакцину, щоб подвоїти захист і зробити себе ще більш безпечним", - розповів мешканець міста.

Управління з контролю за ліками розглядає отриманні дані про двох кандидатів після випробувань вакциною, зроблені Pfizer та Moderna, а дорадчий комітет контролю та профілактики захворювань проголосував за затвердження рекомендацій щодо того, хто повинен бути першим у черзі, щоб зробити щеплення. Запланована вакцинація має величезні наслідки, як країна відновлюється від пандемії, але також порушує питання про те, як це вплине на майже 1 мільйон людей в Україні, які вже мали підтверджені випадки захворювання на Covid-19.

Випробування вакцин, організовані Pfizer та Moderna, включали учасників з різних расових та етнічно різноманітних верств населення, але вони не зосереджувались на людях, які раніше хворіли на Covid-19.

Такі типи детальних досліджень є частиною процесу затвердження вакцин, і як очікується, Pfizer та Moderna нададуть дані про низку нерозв'язаних питань навіть після того, як FDA спочатку надасть дозвіл на її екстрене використання.

Деякі положення можуть включати конкретні питання щодо введення вакцин людям, які перенесли Covid-19, а також усі супровідні дані щодо безпеки.

Поки що немає жодних доказів того, що вакцина була б небезпечною для людей, які пережили Covid-19, але потрібні додаткові дослідження, сказала завідувач кафедри імунології та інфекційних хвороб охорони здоров'я.

Хоча при випробуванні вакцинами Pfizer та Moderna не набирали добровольців, які вже мали симптоматичну хворобу або раніше були заражені, вважається, що до 10 відсотків учасників випробувань мали вірус. Ці люди або були безсимптомними, або мали настільки слабкі симптоми, що їх не виявляли, сказав він.

Зараз відомо, що вакцини безпечні для цих груп населення, потрібно більше даних про те, як діє вакцина у людей, які мали симптоми та є хворі на Covid-19.

Ще однією великою невідомістю є те, як можуть реагувати на вакцинацію з Covid-19 "довготривалі" хворі.

Невідомо, скільки людей страждають від довготривалих симптомів Covid-19, але дослідження опубліковане в липні, показало, що 35 відсотків дорослих, які мали симптоми, але ніколи не були критично хворими, щоб вимагати госпіталізації, не повернулися до свого звичного стану здоров'я на протязі трьох тижнів після встановлення діагнозу.

Частковою проблемою оцінки впливу на цих пацієнтів вакцини є те, що досі невідомо, чому їх симптоми зберігаються.

Тому таке занепокоєння пов'язане з тим, що вчені не знають причину таких ситуацій у довготривалому часі.

Без чіткого розуміння того, чому симптоми затримуються у певних пацієнтів, важко зрозуміти, чи буде імунна відповідь вакцини корисною чи шкідливою.

Люди, які мають хронічні запальні захворювання від Ковіду-19, можуть потрапити в категорію, де можливо, не захочуть раптово зміцнювати свою імунну систему, але не виключено, що це може зробити їх і стійкішими. Ось як мало ми про це дізналися.

Доведеться оцінювати індивідуально, щоб лікарі могли оцінити потенційні ризики та переваги. За цими пацієнтами (після щеплення) з часом також слід уважно спостерігати та оцінювати.

Ми насправді не розуміємо ситуацію у далекому майбутньому, тому спроба передбачити, як буде діяти вакцина на той час, важка.

Коментарі

  1. Пульсоксиметр в домашню аптечку. Щоб контролювати перебіг хвороби бажано слідкувати за рівнем кисню в крові: у нормі сатурація становить 95-100%. Проте низький рівень сатурації ще не свідчить про початок пневмонії, а лише вказує на вірус Covid-19. У кожного пацієнта по різному відбуваються ускладнення. Нагадуємо, як що температура вище 38 °С, можливо, до 40,5 °С і озноб необхідно звернутися до сімейного лікаря в телефонному режимі, або до швидкої меддопомоги за телефоном 103.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Найголовніше - уникати зараження інших людей, особливо тих, кому за 65 чи є інші проблеми зі здоров’ям. Бажано не ризикувати.

      Видалити
  2. Зараз лікарі повідомляють про тривожну захворюваність на рідкісну та серйозну грибкову інфекцію, яка переслідує пацієнтів, які борються з інфекцією Covid-19, або тих, хто нещодавно одужав. Міський хірург сітківки та очної травми повідомив про п’ять випадків мукормікозу - незвичайної грибкової інфекції із смертністю 50%. Двоє померли, а двоє вижили, втративши зір.

    ВідповістиВидалити
  3. Лікар з алергією на молюсків отримав важку алергічну реакцію після прийому вакцини від коронавірусу Moderna. Співробітники управління з контролю за ліками та профілактики захворювань розслідують щонайменше шість випадків серйозних алергічних реакцій по світу, що виникають у людей, які приймали вакцину Pfizer-BioNTech. Однак досі не підтверджено, чи саме інгредієнт вакцини викликає алергію.

    ВідповістиВидалити
  4. Лікування коронавірусу COVID-1927 грудня 2020 р. о 14:16

    Найбільш поширені симптоми з COVID-19 є лихоманка, кашель і проблеми з диханням. Якщо у вас немає сильних симптомів, ви, швидше за все, можете лікувати їх вдома, як при застуді чи грипі. Більшість людей одужують від COVID-19 без потреби в лікарні. Зателефонуйте своєму лікарю, щоб запитати, чи слід вам залишатися вдома.

    ВідповістиВидалити
  5. В 2020 році вчені розпочали змагання з виробництва безпечних та ефективних вакцин проти коронавірусу за рекордні терміни. В даний час дослідники випробовують 64 вакцини під час клінічних випробувань на людях, і 19 дійшли до завершальної стадії випробувань.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Технологія мРНК раніше не застосовувалася у вакцинах, що приносить як рішення, так і проблеми.

      Усі вакцини потребують двох доз, але пріоритетним завданням вакцини AstraZeneca є отримання щеплення якомога більшої кількості людей, що перебувають у групі ризику, першим уколом. Друга доза для завершення курсу буде дана протягом 12 тижнів.

      Видалити
    2. І в лабораторії Pfizer, і в Moderna використовується технологія, відома як мРНК, яка вводить в організм послідовність запрограмованих ключей, які містять генетичні вказівки для власних клітин вакцинованої людини для виробництва антигенів та формування імунної відповіді.

      Видалити
    3. Оксфордська вакцина працює як традиційне щеплення, коли вводять спайковий білок вірусу, на який імунна система формує відповідь, якщо справжній вірус потрапляє в організм.

      Видалити
  6. Вакцин немає, які щеплення?

    ВідповістиВидалити
  7. Нарешті почалась вакцинація, проте чомусь одночасно зросла захворюваність в Україні. Якось дуже дивно, збіг якийсь або вірус не збирається здатись без бою.

    ВідповістиВидалити
  8. Одесу вкрило повністю. Поки червона зона, наступне чорна зона, це вже коли немає кому ховати померлих. А маски на вулиці так і не носять. То хто кому лікар?!

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар