Мій шлях простий і світлий...

З Одеси в Умань - ліс Нова Софіївка Національний дендрологічний парк "Софіївка"

 Подорож на відпочинок в ліс Софіївка парк Нова Софіївка

Софіївка
Водоспад в лісі Софіївка
Софіївка це більше ліс аніж парк

З Одеси в Умань за враженнями. Нажаль в Одесі мало таких місць, які вражають. Здебільшого Одеса це море і лише море. Увага, тут додати треба лиман Куяльник, проте це більш лікувальна водойма і туристів заїжджає покупатись мало. А ось де враження і справжній відпочинок так це уманський ліс в парку Софіївка. Так зазвичай всі називають його дендропарк, проте правильно було б назвати ліс. Дерева досягають 100 метрової висоти, де поруч з ними людина відчуває себе ніби комахою, як при динозаврах. Про 100 метрів довжини дерев це звісно перебільшення, але враження справжнє, саме таке. Далі як що ліс переробити для зручності людей, то тут вже є річки, стави, водограй і водоспади, ось вам парк для відпочинку. До речі парк розвивається на протязі двох віків. Є в лісі новий парк Нова Софіївка, це один і той самий парк з побудованими новими водоспадами, містком і ставками. Але що би надати цій появі уваги і значення так і назвали Нова Софіївка.

Як влаштований ліс (парк) Софіївський

Парковий ліс в прямому сенсі вигрібає з душі весь негатив. Гранітні стежки і польові протягнулися в здовж парку 7-10 нитками де на при кінці кожна пара з них зустрічається і проводжає подорожного далі у наступний дивовижний край. Іншими словами стежки продумані з верху вниз і знову вверх. З правого краю щоб пройти до лівого потрібно подолати 5 км. А за день ми намагаючись пройти все що можна побачити "намотали" десь 20-25 км. І ще не все обійшли, бо на другий день мандрів Софіївкою ми вражались новим стежкам і краєвидам. 

Хоч офіційно парк і вважають 7 чудом світу, ми заявляємо - це не сьоме, це одне єдине і найбільше чудо в світі яке ви зможете побачити. Повторити ландшафт, річки і зелений ліс неможливо. Як що ви звикли вимірювати вартість подорожі в грошах, то наша ціна сотні трильйонів гривень, приблизна вартість уманського лісу з річкою і лебедями в ставку.
Сходи між рівнями Софіївка


Сходи між рівнями з мармуру
Підземна споруда Сафіївка
Це не бункер президента, це туалет
Все робиться з якісних матеріалів, стежка з гранітної плитки викладена рівно, туалети відремонтовані (вхід безкоштовно), кафе і різні розваги як то покататися на електро самокаті (100грн/10хв), або пропливти в човні підземеллям (70грн). Так це неймовірно, та в лісі є підземна річка у мурованому тунелю завбільшки як 200 метрів. В загалом річку поділили на струмки лівий правий, а також один потік "роз'єднали" греблями. Від чого з'явилися так би мовити рівні зі ставками. Схоже рівнів 4 і в кожному своє життя, свій стиль, свої унікальні скульптури, підземні джерела з водою. Та головне в лісі це таки тварини які населяють парк і рослини разом з деревами. Це головний скарб Софіївки.

Софіївка парк української мови

За два дні подорожі ми чули в парку лише українську мову. Лише де ніде до нас могли звернутися іноземною і почувши наші відповіді українською намагалися в той же час розмовляти нашою. Це такий кайф бути дома серед своїх, звертаючись до продавчині сувенірами у відповідь почуєш солов'їну так само як у дитинстві. Треба зазначити ми одесці, і дитинство наше проходило в Одесі українською мовою, тут ми народилися, тут наші україномовні діди рибалили човнами з тенетами. Проте зараз в Одесі нажаль часто чутно іноземну мову, хоч влада і намагається поступово повернути українську в народ. Тому закликаємо всіх підтримати Софіївку як осередок української культури, приїхати і витратити кошти на відпочинок в Умань.

Передати почуття відпочинку в лісі емоціями

Всім відомо, краще сприймати інформацію емоційно, тому саме така розповідь про парк в Умані. Заїхати краще до центрального входу. Так як з низу парку є другий вхід, починати ліпше з верху. Вхід коштує 100 грн/дорослий і 50грн/дитячий. Повертати з траси Одеса-Київ на третьому повороті прямо до автовокзалу (навпроти буде заїзд у парк), перший і другий заїзд в Умань заведуть в центр міста де доведеться шукати парк. Біля центрального входу (верхнього) є парковка 50грн/день з 9 до 18 години. Проте можна стояти і всю наступну ніч і наступний день, просто паркувальник йде спати до дому ;) і за машиною вже ніхто не доглядатиме. Перший хто зустрічає в лісі так це птахи чарівним співом і височенні дерева як у доісторичні часи.  О 10-й ранку людей мало, тільки ти і ліс, та й ще самотня скрипалька грає аж за душу чіпляє. Даєш що можеш на подяку і радість наповнює серце, це ж все для тебе сьогодні. 
Лісова Софіївка
Софіївка лісова
Словами важко передати ступень емоційного наповнення, треба бачити ту усмішку на обличчі від тиші в порівнянні з бурхливим містом Одеса. В такі моменти й казати багато не треба, всі відчувають натхнення від перебування в казковому, історичному і позитивному місці. Сонце проглядає крізь широченні крони дерев, іноді віртуозно грає з кольорами, роблячи одне листя напівпрозорим поруч із темно-зеленими.

Тварини бігають між дерев не зважаючи на подорожніх. Таке враження, що відомі сектанти не даремно вигадали про мирне життя людей і тварин, де згідно за легендою лев не нападатиме. Так і в лісі, всі довіряють один одному. Білка не буде тікати, а вправно шукатиме собі поживу далі коли побачить людей.

Свобода і плив часу без метушні

Зелені насадження радують різновидами. Здається що тут зібрали найкращі рослини світу. Відчуття свободи і турботи з боку природи, тому що людині доступні всі блага. Навіть можна заночувати в лісі, як що не боїтесь.
Равлик близько 6 см

А за бажанням до вашої спраги джерело прохолодної води. В спеку вода не більше 10 градусів, це райський куточок на землі. Не дивлячись на попереджувальний напис - "Адміністрація не рекомендує вживати воду як питну", багато хто ігнорує і набирає воду у пляшки. Саме в Софіївському парку є звіринець, чудові милі тварини дикого лісу.


Все це побачене наштовхує на думки, що все в світі гармонійно йде своїм шляхом і ніщо не вічне.
А це прохід наче через скелю під самою річкою.
Тунель під річкою Софіївка
Наче фото з минулого

А тут видно горизонтальні смуги, як наче фото зі старої м'ятої газети з минулого років так за 150 назад. І це не фото фільтр, не комп'ютерна цифрова обробка, на нашу думку це зламалась камера. От і скажи після такого що тут не має якоїсь вищої сили, не обов'язково всевишньої. Можливо це козацький дух і не спочиває, а розглядає чи не той козаче прийшов в ліс до нього, який захистить Україну та піднімить маси проти зла, рятуючи Імперію Добра. Імперія Добра тут це наша з вами Україна. Умань однозначно життєнаповнюючий край, джерельна місцина. Цікаво, що надалі камера працювала як і раніше без смужок і якихось проблем.

Од же повідомляємо прикру інформацію, деякі іноземці вже поклали око на уманські землі вигадавши собі начеб то похованого святого, почали викупати нерухомість і встановлювати свої чужоземні порядки й правопис.

Підняти сили (реабілітація) воїнів Російсько-Української війни

Війна триває вже 7 років. Багато воїнів повернулося з інвалідністю, а комусь потрібен просто душевний спокій. Куди поїхати солдату відпочити, де укріпити сили - найкраще рішення Софіївський парк з його просто божественним лісом, тваринами і звісно крутим персоналом. Люди які працюють в дендропарку воістину - золото. Напевно військовим треба звернути увагу на Умань щоб поселити наших героїв з усієї України. До речі відвідувати парк можна цілодобово.

Звернути увагу на Куяльник

Як що після поранення потрібно повернути здоров'я, або зняти запалення, біль, то лиман Куяльник краще підійде військовому. Лиман дуже бідний на ліс й тварин, проте солена вода разом з лікувальним мулом, а його не оминути купаючись, знімає набряки, біль і відновлює тканину.

Стави оздоблені у дусі садового мистецтва архітектури

Птахи вільно ходять по кувшинкам.

Качка

Нижній став


Середина парку (праве крило)










Ліс починається з верху і простягається до низу. В лісі поміж стежок з граніту є також лісові, де можна побачити коней в упряжці.

Парк Нова Софіївка

Спускаючись до низу Софіївського лісу потрапляєш де що в інший світ водоспадів. Облаштований парк зовсім не давно і слід віддати шану його архітектору, митцю з великої літери. Рот сам роззявляється а ноги біжать під водоспад.
Нова Софіївка
Нова Софіївка

Стежки біля водоспадів Нова Софіївка
Кам'яні стежки біля водоспадів
Пам'ятник Потоцькому Нова Софіївка

Пам'ятник Софії та її чоловіку Нова Софіївка
Пам'ятник Софії та її чоловіку Нова Софіївка

Переходячи місток, біля якого дружно сплять черепахи, потрапляєш у долину водоспадів. Шум спадаючої води захоплює і освіжає у спеку, так би простояти годину, але треба встигнути оглянути все.
Великий водоспад Нова Софіївка
Великий водоспад Нова Софіївка

Коротеньке відео водоспаду - Софіївка

Прозора стіна з води наче скло - водоспад Софіївка

Нова Софіївка Чарівний світ водоспадів
Чарівний світ водоспадів

Над водоспадом є стежки, можна піднятись і подивитись з висоти пташиного польоту.

Грецьки пам'ятники озеро Софіївка

Далі стежка веде вище через водограй змії, через пам'ятники грецьким філософам, водоспад і гроти.
Стежка з містком через річку Уманка
Стежка з містком через річку Уманка

Гребля на річці Уманка - дендропарк Софіївка
Гребля на річці Уманка - дендропарк Софіївка
Пам'ятник на оглядовій терасі Софіївка
Пам'ятник на оглядовій терасі

Кам'яні брили Софіївка
Кам'яні брили зі стежками Софіївка

Оглядовий майданчик над парком Софіївка
Оглядовий майданчик над парком Софіївка


Кінь ховається за деревом Софіївка
Кінь ховається за деревом Софіївка
Стежки гладенькі з граніту Софіївка
Стежки гладенькі з граніту Софіївка
З Одеси в Умань Софіївка
З Одеси в Умань Софіївка
Віз в упряжці Софіївка
Віз в упряжці Софіївка

Відламалась гілка від дерева Софіївка
Впала велика гілка
Трапляються і неприємні ситуації, де що небезпечні. На ранок прямо посеред паркового лісу Софіївки впала гілка з велетня дерева. Та ця гілка розміром за звичайне дерево у міському парку. То ж небезпека хоч і мала але існує.
Неймовірна краса Софіївки
Справжнісінький ліс Софіївка
Тварини людей сприймають як свою власну родину

Розважитись після Софіївки в Умані - музикальний фонтан і лазерне шоу


Фонтан не тільки музикальний. Під час вистави з'являється голограма з казковими персонажами. Лазерна проекція накладається на дрібний пил з води над фонтаном, дуже цікава композиція. На цьому відео нажаль не видно цього.

А вище по вулиці проводиться лазерне шоу на стінах будівель і просто в повітрі. Дуже вражає. Відео не передає і половини краси і тих вражень, що відбуваються на вулиці міста.

 Слава Україні і її героям. Шановні туристи і одесці, напрямок на Київ а за 280 км ліворуч буде Умань з її чудовим і єдиним у світі чудом лісовим парком. В Одесі лише покупатись, а справжній відпочинок можливий тільки на Черкащині. А потім ласкаво просимо знов до Одеси на пляж. Так можна кататись Одеса - Умань - Одеса все літо і повірте, це буде завжди цікаво. "Uman"

САВРАНСЬКИЙ ЛІС

Трохи цікавого ще, по дорозі в Умань буде Саврань, дорога в бік ліворуч. Так перед нею в селі Слюсарево знаходиться Савранський ліс. Це дійсно майже не прохідний ліс, ДЛЯ СПРАВЖНІХ МІЦНИХ ГОРІШКІВ, саме тут у Савранському лісі згодиться тренувати пластунів. Для туристів є асфальтована стежка з мангалом для м'яса, наметом і старовинним величезним дубом. А далі в ліс, тільки ліс та й ще комарі, репеленти в допомогу.

Коментарі

  1. 7 В космосі планету назвали так само Софіївка, на згадку про український парк.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар