Мій шлях простий і світлий...

Історія Одеси – 600 років і перейменування з Хаджибею

Відкрита історія – Одесі 600 років

Історія Одеса история одесса
Історія Одеса
Хаджибей – стара назва міста в Україні

Історія української Одеси має писатися по при все об’єктивно. Перша згадка про Хаджибей датується 600 років тому назад. Сам Хосе де Рібас доповідав, що він “взяв” місто Хаджибей, називаючи містом, а не фортецею. Також дружина Дерібаса привітала його зі взяттям “міста Хаджибей”, а не “фортеці”. Замовчується, що Хаджибей згадується 600 років тому. Також замовчується, що у 1794 році, коли була звитяга, вона сприймалася і засвідчена в документах, це як зазначено — взяття міста.

В місті Хаджибей був порт

Правда про заснування Одеси, насправді це був важливий Турецький порт до того, а раніше це був Литовський, Подільський порт Кучубей, тобто Хаджибей. При Катерині II місто було в занепаді і тільки з 1800 року почався розвиток в Одесі. Якщо казати про початок розвитку міста, по справжньому, це відбулося коли експорт українського зерна почався.

Катерина не будувала Одесу

Одеса історія одесса история
Одеса не історія
Одеса має велику історію народжену литовцями, турками, козаками і просто видатними українцями, починаючи з назви Гаджибей. Політику на балтійському морі спровокували турки. Відомо, що обидві війни, так звані перша і друга в часи Катерини почали самі турки. Тоді були завойовані фортеці в місті Хаджибей не Катериною зауважте, а козаками і солдатами. Якщо розглянути так званий указ Катерини II, указ існує від 27 травня 1794 р в якому йдеться не про заснування Одеси, а йдеться про: “Будівництво в городе Гаджибее гавані Купно, купеческой пристанью”.

Катерина лише дозволила митний контроль

Фейк історія Одеси история одесса
Фейк з історії Одеси
Тобто в указі мова йде про заснування порту і гавані. Немає навіть натяку про будівництво міста, а до речі у турків тут вже був порт. Важливістю цього указу є діяльність Дерібаса. До речі назва цього указу в повному зібранні законів Московитської імперії не про заснування, його офіційна назва указу Зубову “Про відкриття входу в Хаджибеївську гавань для іноземних кораблів”. Катерина просто дозволила тут зробити митницю і не більше. До того тут був військовий порт, нікого не пускали, не пускали іноземців і Дерібас таки добився щоб впускали.

Перейменувння Хаджибея в Одесу

Перейменування Хаджибея було в робочому порядку, в січні 1795 році. В указі про створення Вознесенської губернії, була така фраза “Одеса татарами Хаджибей именнованный”. Це вважається перша згадка коли перейменували Хаджибей на Одесу. В тому же указі за списком перейменували Овідіополь на Аджедере. Хто перейменовував міста, звичайно це не цариця, їй було не до того, вона була вже не молода і до того часу нічого не перейменовувала.

Автор перейменування Одеси в 1795 р

Автор перейменування міста був сподвижник, друг Йосипа Дерібаса, українець Адріан Мойсейович Грибовський родом з Лубен Полтавської. Він бувши статс-секретарем цариці, він писав всі укази і саме він придумав таку цікаву назву — Одеса. Указ про перейменування міст він писав 27 травня 1795 року. Коли Одеса вже піднялась (економічно) в 20-і роки, він писав у своєму щоденнику, помираючи від бідності в Москві “це я автор перейменування, це я писав указ”.

Як знищили 600-річну історію Одеси

Як до революції з’явилася підступна ідея знищити пам’ять про 600 річну історію, що Одесі 200 років, як Скальковський вигадав цю дату, як ця дата співпала з коронацією Миколи I чинного імператора і всі навколо знали, що це не правда. Але тодішні історики побоялися виступити проти влади, боялися зробити зауваження владі. Вони не тікали, але писали тишком-нишком який був великий Кочубей, який був великий штурм… Вперше дослідив шахрайство з історії і довів науково історик Олександр Болдирєв, видавши книгу “Одесі 600”. Він поставив питання про необхідність офіційно розширити на 381 рік дату заснування Одеси.

Як нищили історію міста Ізмаїл

Саме такі зміни вже визнали і офіційно затвердили деякі міста. До недавнього часу Ізмаїл вважав дату свого заснування 1812 рік. І вважав засновником Ізмаїла московита Тучкова, це якийсь анекдот був, бо Суворов штурмував Ізмаїл 1790 року. Виходило, що він штурмував його за 22 роки до його заснування. Тучков багато зробив для Ізмаїла, але це різні речі, заснував і був градоначальником. Зараз офіційно Ізмаїл визнав і переніс дату заснування від першої згадки турецької фортеці “Ізмаїл”.

Доведено Одесі 600 років

Нещодавно Запоріжжя перенесло дату свого заснування в давньоруські часи до X століття. З давньоруських часів відомо про острів хортиця. До речі “руських” в цьому контексті не визначає московських “покривал” для московитів назвою, тобто назва руських йде від Київської Русі — сучасної України.

Також необхідно визнати що Одесі не 200 а більше, принаймні 600 років. Цілком можливо історики з часом знайдуть нові знахідки і буде можливість довести, що Одесі 2500 років. Поки доведено принаймні 600 і це буде скоро затверджено офіційно.

Знищення історичної пам’яті Криму

Московія нищила всі попередні назви в усіх загарбаних містах, турецькі, татарські. Нищились навіть античні пам’ятки особливо в Криму, щоб довести всьому світові, що до приходу московської влади на ці терени, нічого не було тут. Що був в тих містах голий степ. Як можна побачити з опису московських провладних істориків і в царські часи, і в радянські часи, і на сьогоднішній час ця тенденція продовжується.

Древнє античне поселення знайдене на Приморському бульварі Одеси

Одеса антична історія тисячи років одесса антическая история тысячи лет
Вік Одеси - напевно тисячи років
Античне поселення V-III ст. до н. е.
Частини фундаментів житлових споруд, господарчі та ритуальні ями з кам’яними жертовниками, штоком якоря, амфори та стародавній грецький посуд. І все це в самому центрі Одеси! Що сумніви ровіялись - Одесі скоріше за все тисячи років, але це тільки початки доказів. Кожен може власне прийти і побачити артефаки як доказ про давній вік Одеси біля пам'ятника Дюку.

Мапа від Хаджибея до Аджедере

Досить пригадати цікаву мапу, яку порівняли наші історики, зокрема Анатолій Бойко із Запоріжжя в московському архіві, який привозив її в Одесу. Склав цю мапу московський розвідник, офіцер московитської армії, який був засланий сюди перед другою московсько-турецькою війною, він склав план місцевості від Гаджибея до Аджедера, тобто від Одеси до Овідіополя і вся ця територія розбита на квадрати, на прямокутники, поділена була так, там де вирощувались сади, де були виноградники, де були поля, де були пасовиська.

Історія Одеси – Ханська Україна

Ми помилково вважаємо що тут жили турки, але тут ще жило християнське населення, так звана Ханська Україна, багато молдовців, багато українців, багато старообрядців. А коли згадували старі часи Аджедере, всі казали що найкраще вино було тут, тобто під татарською, турецькою владою. Аджедере був центр виноробства, зараз Овідіополь теж центр виноробства.

1766 р  центр міста Хаджибей — Приморський бульвар

Одеська історія сходи одесская история лестница
Сходами Одеської історії
Коли згадати розвідника Ісленьєва від 1766 року, він склав “план города, турецького новобудованого города Гаджибей” і центр цього міста був Приморський бульвар (Одеса). Будинок Паши і мечеть і все інше було близько до Думської площі, як то кажуть святе місце порожнім не буває, ця скеля Приморського бульвару мала античні поселення 2500 років тому. Литовський Кочубей і його фортеця стара, яку Ісленьєв також указав в плані, там були вже руїни, це Приморський бульвар. Потім турецький Хаджибей, це той самий Приморський бульвар Одеси сучасної.

Розкопки та реконструкція Одеського археологічного музею

Одеська затока була відома давнім морякам та мандрівникам ще з часів Геродота.
Про існування поселень на її узбережжі згадували відомі вчені античної епохі – Пліній, Страбон, Птолемей, Арріан, що вказували на існування тут порту Одессос, гавані Істриан та гавані Ісіаков.

Першім поселенням Одеси 2500 років

Цікаво коли прийшла московська влада була ідея перенести центр міста, фортецю зробили в парку Шевченко, а центром мав стати напевно головний бульвар, це Олександрівський проспект. Але ж все одно, центр повернувся на Приморський бульвар, можна сказати, що це незмінний центр Одеси протягом 2500 років.

Ось саме скеля Приморського бульвару, там і античні поселення ісіяков або істріан, там литовці, потім там турки і потім там вже Одеса, і зараз там центр. Цікава спадковість, насправді вражає що все це було, нічого нового немає. І виноробство в Овідіопольському районі, і Приморський бульвар як центр міста.

Навколо Одеси селилися українці

Навколо Одеси селилися українське і молдовське населення, наприклад знаменита Молдованка при Хаджибеї, це околиця була своєрідна. Це і хутори Нерубайське й Усатове, які суть козацькі і засновані козаками, які також увійшли в межу Одеси. В тих місцях і досі можна побачити козацьки могили з притаманними для тих часів кам'яними хрестами.

Це Крива і Холдна балки, тобто навколо Хаджибею селились українська людність, ця значна територія від Дністра до Південного Буга, а то і до Дніпра називалась — Ханська Україна. Причому не десять, не двадцять років, сюди тікало населення з правобережної України, з Поділля, з Волині від панщини.

А чи знали ви, що Одеса входила колись в Римську імперію, отака багатюща історія нашого міста.

Українці брали землю в аренду у татар

Чому сюди тікали, бо татарам не було потрібно так багато землі, вже XVIII століття і татари не могли ні на кого нападати, тому вони цю землю здавали під 10 частину врожаю. Пізніше це називалося десятинщики. Люди які втікали від кріпацтва, від панів де працювати було потрібно безкоштовно, а тут можна працювати на себе та пана, на татарина і віддавати йому десяту частину врожаю. В сучасному бізнесі це назвали б скоріше “вдача”.

Як виникали міста – Балта, Ананьев, Подолськ

І так тоді виникли ці міста, відомо, що це міста, села — Балта, Ананьев, Криве Озеро, Голти (частина Первомайська), Окни, Бирза (Подолськ) і багато інших. Вони засновані були ще в середині XVIII століття, засновані зовсім не татарами. Це землероби були, це українці, молдовці, старообрядці, там меж іншим жили і євреї, і вірмени, і так звана Ханська Україна або Татарська Волощина і вони виробляли зерно. А зерно це експортували через Хаджибей і Аджедере. В принципі вже були порти і діяла ця торгівля.

Хто будував місто Хаджибей

Хто будував Хаджибей для турків і ремонтував? А волохи, молдовці, так як і зараз. Татари не вміли будувати. Спеціально згадували Молдованку, на справді той самий Ісленьєв показав будівлі для волохів, для молдовців в Хаджибеї 1766 рік, вони по Карантинній балці, волохи які будують фортецю.

В старовинні часи Одеса була Ханською Україною

Коли історія буде об’єктивною, тоді вона буде приємною і вигідною для всіх, і для українців які тут згадувались, і для московитів, і для турків, і для молдовців, і для литовців звичайно, і для поляків. Тому що безперечно в історичних пам’ятках Польщі можна знайти багато згадок про ці міста і для себе ми відкриємо багато цікавого, коли побачимо, що нині вперто хтось намагається назвати помилково Новою, коли тоді це називалось Подільськими землями, Південне Поділля. Тут і відкривається чому Поділля, тому що це низовина, низов’я річок, що впадають в Чорне море.

Історична правда ніколи нікого не образить, влада повинна її поважати.

Микола Коваль громадський активіст
Анатолій Мисечко кандидат історичних наук
Тарас Гончарук доктор історичних наук
Ось тут історія Куяльника
Тег: Справжня історія Одеси. Возраст Одессы 600 лет. История Одессы. Украина – история земель. История Хаджибея.

И таки да, теперь-то все знают, сколько лет Одессе и ее старое название!

Коментарі

  1. Історія Одеси Хаджибей23 грудня 2020 р. о 21:47

    У день штурму 100 козацьких суден атакували Ізмаїл з боку Дунаю і під градом ядер і картечі висадили козаків для штурму фортеці. Саме козаки першими увійшли у фортецю. В бою за Ізмаїл українські козаки взяли 26 османських знамен і десятки гармат. Таким чином, саме дії флотилії козацького «адмірала» А. Головатого відкрили шлях до Ізмаїлу з боку Дунаю, та вирішили питання взяття фортеці.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. З історії Ізмаїлу26 грудня 2020 р. о 11:04

      Українські козаки становили ударну силу у всіх трьох колонах, які атакували Ізмаїл з боку Дунаю.
      У першій колоні козаків було 2000, у другій, центральній колоні під керівництвом отамана Чепіги — 1000, у третій — 1000 козаків. У авангарді було ще 767 козаків. Разом із козаками-моряками (1500 чорноморців-десантників атакували на «чайках») діюче українське козацьке військо становило близько 7000 вояків.

      Видалити
  2. Історична подія25 грудня 2020 р. о 09:23

    Так само українські козаки взяли вирішальну роль у взятті фортець Очаків, острова Березань, Бендери, Тульча, Ісакча, Акерман, а також Хаджибей (Одеса), де брали участь шість полків козаків-чорноморців (три полки кавалерії та три піхоти загальною кількістю 3000 вояків) під командуванням отамана З. Чепіги та загальним керівництвом де Рібаса, з одночасним штурмом морського десанту флотилії під командуванням Антона Головатого. Ще раніше, 1788 року, в Лиманській битві, що змінила хід війни, загинув кошовий Сидір Білий.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар